Hirdetésfeladás (ingyenes)

Székhely

Székhelyszolgáltatással kapcsolatos további információkért kattintson ide!

Székhelyszolgálat

Nagy rutinnal szolgáljuk ki azokat, akik nem szeretnék, ha a székhely a lakásukon lenne.

Kötelezhető-e nyilatkozattételre ...

2010.04.29. 12:11 | Székhelyszolgáltató | Szólj hozzá!

Kötelezhető-e nyilatkozattételre a vizsgálat alá vont személy?

 

Először is kezdjük azzal, hogy mire is használhatja nyilatkozatunkat az APEH?

A hatóság a szóban adott, és jegyzőkönyvben rögzített nyilatkozatot felhasználhatja az adózó ellen.

Figyelem! Az első nyilatkozatot veszi alapul a hatóság. Ha a későbbiekben más nyilatkozatot tesz az adózó, akkor ez tisztán a hatóság mérlegelésén múlik, hogy melyiket veszi alapul. Értelemszerűen, ha az adózó magára nézve "terhelőbb" nyilatkozatot tesz, akkor úgy fogja mérlegelni, hogy elfogadja a nyilatkozatot. Az első nyilatkozat visszavonására, módosítására tehát nem lehet alapozni. Úgy kell tekinteni, hogy az visszavonhatatlan.

Kötelezheti-e a hatóság az adózót nyilatkozattételre? Ha nem nyilatkozik az adózó, akkor emiatt bírság kiszabható-e?

Nyilatkozattételre az adózó magára nézve nem kötelezhető és a nyilatkozat hiánya miatt egy ombudsmani állásfoglalás szerint nem is szabhat bírságot az APEH.

Viszont az együttműködés hiánya emberileg - érzelmileg - az adóellenőrt szigorúbb és tüzetesebb vizsgálatra ösztönözheti. Ez természetesen nem törvényi előírás a hatóság részéről, de ha beleképzeljük magunkat az ő helyébe, a nyilatkozat megtagadása gyanút kelthet. És nincs rosszabb, mintha a hatóság gyanakszik.

A legjobb megoldás tehát, ha úgy nyilatkozunk, hogy megkérdezzük a könyvelőtől/ügyvédtől mert nem értünk hozzá, és rövidesen írásban válaszolunk. A nyilatkozatot záros határidőn belül írásban is beadhatjuk. Ezzel semmi rosszat nem követünk el. De, ha megígértük... tartsuk is be!

A bejegyzés trackback címe:

https://szekhely.blog.hu/api/trackback/id/tr851961651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása