Hirdetésfeladás (ingyenes)

Székhely

Székhelyszolgáltatással kapcsolatos további információkért kattintson ide!

Székhelyszolgálat

Nagy rutinnal szolgáljuk ki azokat, akik nem szeretnék, ha a székhely a lakásukon lenne.

Gyakorlati kérdések a székhelyen

2009.09.05. 14:31 | Székhelyszolgáltató | Szólj hozzá!

Címkék: székhelyszolgáltatás virtuális iroda székhely szolgáltatás székhely szolgálat

Meddig marad életben a megkötött szerződés?

A székhelyszolgáltatás szerződések leggyakrabban előre fizetős szolgáltatások: vagyis a bérleti díjat előre kell fizetni. Ha a szerződés fizetése megszűnik, akkor székhely szerződés is.

De mi van akkor, ha egy cég székhelye megszűnik, de a cégbíróságon ez nem kerül bejelentésre, vagyis a cég nem jelneti be az új székhelyét?

Ez általában néhány hónapon belül kiderül. (Van amikor csak hetek kérdése.) Ilyen esetben a hatóságok kezdeményezhetik a törvényességi felügyeleti eljárást a cég ellen. Ez a következőképpen zajlik le:

  1. a hatóság levelet küld a cég székhelyére.
  2. A levelet a székhelyen a székhelyszolgáltató nem tudja átvenni meghatalmazás hiányában. 
  3. A levél visszajut a feladóhoz: "a címzett elköltözött" megjegyzéssel
  4. A hatóság ezt követően  - jó esetben - személyesen megkeresi a székhelyen a céget. A székhelyszolgáltató itt nem tud csak olyan nyilatkozatot tenni, hogy a székhelybérlet megszűnt.
  5. A hatóság ekkor kezdeményezi a törvényességi felügyeleti eljárást a céggel szemben a cégbíróságon
  6. A cégbíróság ekkor megkeresi a cég vezetőjét, hogy állítsa helyre a törvényes rendet, vagyis jelentse be a székhelyváltozást.
  7. Ha a cég vezetője nem tesz eleget a hatósági felszólításnak, akkor a cégbíróság hivatalból törli a céget a cégnyilvántartásból.

A törvényességi felügyeleti eljárás szinte minden esetben bírságolással kezdődik! A bírság mértéke nem egységes, de többszöri felszólítás eredményeként akár több százezres nagyságrendre emelkedhet.

A másik következmény az, hogy a cég adószámát az APEH törli. Ez igen kellemetlen tud lenni mind a cég, mind annak a partnernek, amelyik számlát fogad be attól a cégtől, amelynek az adószámát törlik. A partner jogtalan áfa levonás és jogtalan költségelszámolás címén akár a teljes befogadott számla értékének többszörösére rúgó késedelmi kamat és pótlék fogja megállapítani.

A törvényességi felügyeleti eljárásban mindig a cégbíróság jár el.

Lehet-e folytatni ezek után a megszűnt szerződést?

A rutinos székhelyszolgáltatók ismerik ennek a módját. Amikor székhelyszolgáltatót választ, kérdezzen rá, hogy ismerik-e, hogy milyen módon lehet helyreállítani a megszűnt székhelyet. Ha kérdésre a székhelyszolgáltató nem tud válaszolni, akkor jobb ezt a céget elkerülni, mert valószínűleg kezdő, vagy amatőr a szakmában. Ha ezt a kérdést nem tudja, akkor más - a székhellyel kapcsolatos - egyéb rafinált dolgokat sem ismeri. Az ilyen szolgáltatót azért célszerű kerülni, mert még tucatnyi dolog van, amiben segítségre szorulhat a szolgáltatást igénybe vevő vállalkozás. Jobb olyan céggel szerződni, ami ezekre eleve fel van készülve.

A bejegyzés trackback címe:

https://szekhely.blog.hu/api/trackback/id/tr291361962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása